mei
30

Raku stoken met Keramiek Atelier Noord

In de week van 13 tot en met 17 mei 2024 s het Keramiek Atelier van Cordaan, Atelier Noord 3 dagen op pad gegaan om met 21 deelnemers te gaan raku stoken.

Raku stoken is een oude Japanse glazuurtechniek waarbij mooie en spectaculaire glazuur effecten worden verkregen. De werkstukken worden bij 1000 graden uit de ovens gehaald met behulp van tangen en gaan daarna een ton met zaagsel in. Na een minuut of 20 is dan het resultaat te bewonderen.

Mede dankzij een gift van Cornuit kon deze week plaatsvinden.

De rakuweek vond plaats in de Purmer. Daar was een mooie boerderij gehuurd met genoeg ruimte om te stoken, maar er waren ook leuke dieren om naar te kijken en er was een mooi speelveld. Alleen die haan 's morgens vroeg.........

De rakuweek is een werkweek. De werkstukken die de deelnemers op het atelier hadden gemaakt en waar ze alvast op voor gebakken waren, moesten worden geglazuurd. Na het glazuren gingen de werkstukken de oven in en dan werd het spannend. Hoe zouden ze de oven en de zaagsel tonnen uit komen. Na de zaagsel tonnen en als de werkstukken weer afgekoeld waren kon er gepoetst gaan worden. Dan was er te zien wat het eindresultaat was. Deze was vaak heel verassend en heel mooi.

Hebben we alleen maar gewerkt in de Purmer? Nee, hoor. We hebben ook lekker in de zon gezeten, bij de dieren op de boerderij gekeken en tot 's avonds laat zitten borrelen en praten.

Dit was ongeveer de 24ste keer dat we de Rakuweek georganiseerd hebben. Op donderdag middag, vlak voor ons vertrek uit de boerderij, vroegen de meeste deelnemers of we volgend jaar weer gaan. De tijd zal het leren.

Cornuit. Nogmaals bedankt voor de gift waardoor deze week mede mogelijk werd.

 

dec
07

Bezoek van Sinterklaas en zijn Pieten

5 december 2023
Het bezoek van Sinterklaas en zijn Pieten via Stichting Sint voor Alle Amsterdammers is van onschatbare waarde. De lachen die tevoorschijn komen op de gezichten van de cliënten zijn prachtig om te zien. Tijdens het bezoek van Sint aan de d 'Oude Raai lukte het de Sint en Pieten om een lach op het gezicht te toveren van een bewoner met dementie en depressie, die volgens de begeleiding normaal gesprokken nooit lacht. Hoe mooi is dat.  

De stichting is gespecialiseerd in deze doelgroepen. Zo verschilt het ook per dag wie er in de rol van Piet en Sint kruipen zodat dit perfect aansluit op de doelgroep waar zij die dag bij langs gaan. 

Tijdens de kinderen en lvb/mvb dag is het echt een feestje, niks is te gek. Maar het team voelt ook goed aan wanneer zij even een stapje terug moeten doen of een bepaalde client rustig moeten benaderen. Bij het bezoek aan de Schuit deden zij rustig en lieten zij de kinderen leiden in wat wel en wat niet kon. Prachtig om te zien hoe de meeste kinderen helemaal blij worden van de Sint en zijn Pieten. 

Tijdens het bezoek krijgen de cliënten een mooie pietenmuts en er worden polaroidfoto's gemaakt zodat de dag een blijvende herinnering is. Kortom, het zijn prachtige dagen met veel mooie momenten. 

Dit jaar is Sinterklaas wel bij 12 Cordaan locaties op bezoek geweest. De stichting is bij de volgende locaties geweest: Osdorperhof, d'Oude Raai, Otto Heldring, De Diem, De Die, De Gooijer, De Hofmeyerstraat, De Driewachters, De Elzen, De Schuit, Landlust en bij alle cliënten van de Marius Meijboom. 

okt
19

Ontmoetingsbijeenkomst Dagvoorziening Shlomo Amsterdam

De ontmoetingsbijeenkomst van donderdag 28 september 2023 was georganiseerd door dagvoorziening Shlomo voor ouderen uit de Syrisch-Aramese gemeenschap. Het was de bedoeling om met elkaar een bijzondere dag te beleven en dat is gelukt!

Voorafgaand aan de ontmoetingsbijeenkomst van donderdag hebben de cliënten in samenwerking met het Van Gogh museum hard gewerkt met het maken van kunst. Daarna is een kleine expositie met kunstwerken samengesteld. Daarnaast is er onder begeleiding van een vrijwillige tuinman uit de wijk gewerkt in de tuin om alles netjes schoon te maken en de moestuinbakken op te fleuren.

Op de dag van de ontmoetingsdag is iedereen met een leuke quizvraag ontvangen, zodat vanaf het begin iedereen actief mee deed. Er was een leuke bingo met mooie prijzen waaraan iedereen vol enthousiasme heeft meegedaan.

Het was heerlijk om de ouderen van de Syrisch-Aramese dagvoorziening te zien genieten tijdens deze mooie dag.

sep
26

Stichting Cornuit zoekt nieuwe voorzitter

De onafhankelijke vriendenstichting van Cordaan Stichting Cornuit is, vanwege het verstrijken van de zittingstermijn van de huidige voorzitter, op zoek naar een nieuwe voorzitter. Een voorzitter die: 
- Zorgt voor het goed functioneren van het bestuur als team;
- Zorgt voor een goed verloop van de vergaderingen;
- De relatie onderhoudt met Cordaan;
- Zorgt voor verbinding, intern met Cordaan locaties en extern met andere organisaties.

Stichting Cornuit heeft als doel het welzijn van cliënten van Cordaan te bevorderen. Dat doen zij door financiële bijdragen beschikbaar te stellen voor extra activiteiten die niet voor financiering uit de reguliere budgetten in aanmerking komen. Je kan hierbij denken aan een bijdrage voor een vakantie of een dagje uit, voor een specifiek project gericht op het welzijn in een locatie, of een speciaal evenement zoals een Kerstdiner.

Bekijk hier het volledige profiel.

Interesse? Reageer dan voor 20 oktober naar secretarieel ondersteuner Hetty Muller via hmuller@cordaan.nl.  

jul
24

Snelleveldstraat op vakantie naar Texel

Maandag 10 juli zijn wij vertrokken om 12.00 uur richting Den Helder en hadden we de boot van 14.00 uur net gehaald. De boot zelf was opzicht al een attractie. Aangekomen op Texel bleek ons huisje nog mooier dan op de foto's. Iedereen heeft zijn spullen uitgepakt en ging even bijkomen van de reis. De eerste avond hebben we pasta gegeten in het huisje. Daarna zijn we naar het dorpje 'De Koog' geweest om een ijsje te halen. Vervolgens gingen we nog even kijken bij de winkeltjes en daarna weer terug. In het huisje hebben we spelletjes gedaan.

Dinsdag zijn we naar de Kringloop winkel geweest. Dit is iets wat onze bewoners altijd graag willen, dus ook op Texel kon dit niet ontbreken. Daarna zijn we naar het strand gegaan en hebben we heerlijk kroketten (en hotdogs) gegeten met patat. In de avond hebben we in het huisje pannenkoeken gegeten.

Woensdagochtend zijn we naar de vuurtoren geweest, maar we konden helaas niet naar boven omdat het te druk was. Misschien maar goed ook want het was een behoorlijke klim. 

Daarna zijn we naar de zeehondjes in Ecomare geweest. Dit was zo leuk! Er waren zelfs baby zeehondjes. We hebben gezien hoe ze gevoerd werden en binnen was er nog een aquarium. Hierna gingen we uiteten in 'de Stal' en daarna zijn we naar De Koog geweest voor een ijsje.

Een bewoner wilde graag naar de kroeg dus dit heeft de begeleiding nog met hem gedaan.

De andere gingen lekker naar huis (met een andere begeleider 😉).

Donderdag is de groep opgesplitst. Sommigen wilden wandelen in de natuur en sommigen winkelen. Uiteindelijk zijn we samen gekomen op een terras en hebben we vis gegeten met z’n allen in het havenstadje 'Oudeschild'. 

In de avond zijn we uit eten geweest op het strand en daarna zijn we naar 'de Slufter' geweest. Hier had je heel mooi uitzicht op de Waddenzee. Daarna nog een ijsje gehaald bij de ijssalon en weer terug naar het huisje.

Vrijdag moesten we om 10.00 uur het huisje verlaten en zijn we weer richting Amsterdam vertrokken. Het was een heerlijke vakantie en iedereen heeft genoten.

Bedankt Cornuit voor het mede mogelijk maken hiervan.

mei
31

Lancering nieuwe website

Vandaag is de nieuwe website gelanceerd die ook goed werkt op mobiele telefoons en tablets.

apr
17

Kaardmolen project van Schaap tot schilderij

Bij de kinderboerderij in het Westerpark hebben we een schapenvacht gekocht en samen met de deelnemers van de dagbesteding dit in een aantal weken gewassen. Voor de deur van de dagbesteding hebben we het in de zon laten drogen. Dit zorgde voor contact met buurtgenoten, zoals kinderen die de wol wilde aaien, een hond die enthousiast ging blaffen en buren die zich afvroegen wat we aan het doen waren. Leuk om zo contact te maken met buren.

Na de aanschaf van de kaardmolen zijn de cliënten om de beurt een deel van de vacht gaan kaarden. Daarna zijn we gaan vilten en heeft iedereen zijn eigen schilderij gemaakt. Voor vele van de groep was dit de eerste keer dat zij gingen vilten en zij vonden het heel erg leuk om te doen.

Geweldig fijn dat we met de financiële steun van Cornuit dit project konden uitvoeren.

Bron: Atelier De Buren Het Spaarnhout

apr
10

Nieuw geplaatst fietsbankje in de tuin meteen in trek bij bewoners De Marke-De Meenthoek

Even lekker buiten in de tuin wat meters wegtrappen, zonder op de fiets te hoeven stappen of afhankelijk te zijn van een fietsmaatje. Vanaf vandaag is dat mogelijk in de tuin van woon- en zorgcentrum Cordaan De Marke-De Meenthoek. Maandag 3 april werd de fietsbank officieel in gebruik genomen. “Hij staat er al een paar weken en enkele bewoners hebben er al gebruik van gemaakt”, lacht leidinggevende Welzijn Marieke van Aken. “Ze weten hem al goed te vinden”. (Bron: Nieuwsblad voor Huizen)